Keçiboynuzu İle İlgili Bilimsel Bir Derleme

GekoO Keçiboynuzu Ailesi ve GekoO Efsane Tahin

Keçiboynuzu İle İlgili Bilimsel Bir Derleme

 

Keçiboynuzu, Akdeniz ikliminde yetişen ve özünden, tohumundan, unundan birçok şekilde faydalanılan bir bitkidir. Keçiboynuzu, ‘Süper Gıda’ kategorisinde besin değerleri yüksek, antioksidan, yüksek kalsiyum, yüksek lif, vitaminlerden riboflavin, niyasinden zengin, düşük yağ, düşük sodyum içeren bir üründür.

2003 yılında yapılan bilimsel bir araştırmada, keçiboynuzu lifinin antioksidan polifenolden zengin olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada, keçiboynuzunda gallik asit ve flavonoid başta olmak üzere 24 polifenol bileşik tespit edilmiştir. Gallik asit ve flavonoidlerin oksidatif stresi azalttığı gösterilmiştir.

Gallik asitin aynı zamanda serbest radikalleri temizlediği ve kanser hücrelerini öldürdüğü bulunmuştur. Araştırma, flavonoidlerin anti-enflamatuvar, antikanser, antidiyabetik ve nörokoruyucu özelliklerini de göstermiştir.

2010 yılında yapılan bir araştırmada, keçiboynuzu liflerinin içerisinde yer alan polifenollerin, yüksek kolesterolü olan bireylerde toplam kolesterol ve LDL’yi (kötü kolestrol) düşürdüğü de bulunmuştur.

Keçiboynuzu, tannin içerdiği için doğal bir diyare (ishal) çözümüdür. Tannin bazı bitkilerde bulunan bir polifenoldür. Araştırmalar, tanen bakımından zengin keçiboynuzu tozunun oral rehidrasyon sıvısıyla uygulanmasının, 3 ila 21 aylık bebeklerde akut başlangıçlı ishalin tedavisi için güvenli ve etkili olduğunu göstermektedir.

Keçiboynuzu Yüksek Kalsiyum İçerir, Oksalat İçermez.

İki çorba kaşığı keçiboynuzu ununda 42mg kalsiyum vardır. Kalsiyum bir mineraldir. Kemik sağlığımız için önemlidir. Aynı zamanda, kalp, sinir ve kas hücrelerinin fonksiyonu için yardımcıdır. 

Kakao oksalat içerir. Bu bileşikler vücudun kalsiyum absorbsiyon (emilim) kabiliyetini düşürür. Oksalattan zengin beslenmek böbrek taşı oluşum riskini de artırabilir. Keçiboynuzu ununda oksalat yoktur.

Keçiboynuzunun Yan Etkileri Var mı?

Keçiboynuzu düşük riskli olarak kabul edilir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) gıda, ilaç ve kozmetikte kullanılmak üzere keçiboynuzunu onayladı.

Keçiboynuzu alerjileri nadir olsa da, İspanya'da yapılan bir çalışmada fındık ve baklagillere alerjisi olan kişilerin keçiboynuzu çekirdeğinin içerisinde bulunan -doğal kıvam artırıcı olarak endüstride kullanılan- keçiboynuzu sakızına alerjik reaksiyonlar gösterebileceği bulundu. Ancak çalışma ayrıca, yer fıstığına özellikle alerjisi olan kişilerin, hiç sorun yaşamadan pişmiş keçiboynuzu tohumları ve keçiboynuzu sakızlarını yiyebildiklerini bildirdi.

Bir gıda takviyesi olarak, keçiboynuzu aynı FDA kılavuzu uyarınca değildir. Çok fazla keçiboynuzu tüketmek, özellikle hamile kadınlar için güvenli olmayabilir. İstenmeyen kilo kaybına neden olabilir ve kan şekeri ve insülin seviyelerinde azalma olabilir.

Gelecek Yazı Susam ve Tahinin Faydaları…

 

Kaynaklar: 

1.      About sodium (salt). (2016, August 26)
heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/About-Sodium-Salt_UCM_463416_Article.jsp#.V-HwBvArLIU

2.      Badhani, B., Sharma, N., & Kakkar, R. (2015). Gallic acid: A versatile antioxidant with promising therapeutic and industrial applications. RSC Advances, 5(35), 27540-27557
pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2015/ra/c5ra01911g#!divAbstract

3.      Basic report: 19080, candies, semisweet chocolate. (n.d.)
ndb.nal.usda.gov/ndbs/foods/show/6114?manu=&fgcd=&ds

4.      Dietary changes to prevent calcium oxalate stones. (n.d.)
med.umich.edu/intmed/nephrology/docs/stones.pdf

5.      Full report (all nutrients): 16055, carob flour. (n.d.)
ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/4794?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=carob+flour&ds

6.      Higdon, J., Ph.D. (2016, February). Flavonoids
lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/flavonoids

7.      Loeb, H., Vandenplas, Y., Wursch, P., & Guesry, P. (1989, May). Tannin-rich carob pod for the treatment of acute-onset diarrhea [Abstract]. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 8(4), 480-485
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2723939

8.      Low-tyramine diet for migraines. (2007, October 25)
headaches.org/2007/10/25/low-tyramine-diet-for-migraine/

9.      Mayo Clinic Staff. (2014, April 14). Caffeine: How much is too much? Retrieved from 
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678

10.    Mayo Clinic Staff. (2015, September 22). Dietary fiber: Essential for a healthy diet
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983

11.    Mayo Clinic Staff. (2016, April 16). Sodium: How to tame your salt habit
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479

12.    Owen, R. W., Haubner, R., Hull, W. E., Erben, G., Spiegelhalder, B., Bartsch, H., & Haber, B. (2003, December). Isolation and structure elucidation of the major individual polyphenols in carob fibre. Food and Chemical Toxicology, 41(12), 1727-1738
sciencedirect.com/science/article/pii/S027869150300200X

13.    Ruiz-Roso, B., Quintela, J. C., de la Fuente, E., Haya, J., & Perez-Olleros, L. (2010, March). Insoluble carob powder rich in polyphenols lowers total and ldl cholesterol in hypercholesterolemic subjects. Plant Foods for Human Nutrition, 65(1), 50-56
link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-009-0153-9

14.    Carob bean gum. (2016, January 7). Retrieved from fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260041.htm

 

 

Etiketler: keçiboynuzu, organik, keçiboynuzunun faydaları, gekoo keçiboynuzu unu, keçiboynuzu unu, keçiboynuzu özüynuzu
Nisan 26, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR