GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENLİĞİ

Gıda Güvenliğinin sağlanmasında, gıdaların tarladan çatala kadar olan zaman sürecinde gıdaların hazırlama, işleme, imalat, depolama, ambalajlama, etiketleme, taşıma, dağıtım ve son aşama da tüketiciye ulaşma anına kadar gıda yada gıda maddesine zarar verecek tüm etmenleri önleyecek şekilde sistemli ve bilimsel yaklaşımı ifade etmektedir. 

Gıda güvenliği bir gıdanın kalite standartlarına uygunluğunu, hijyenik koşullarda üretildiğini, üretimin sistematik olarak kontrolünün sağlandığı, teknolojik gelişmelere göre revizelerin yapıldığını, sürekli iyileştirmeyi hedef alan, müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutan, tüketicinin sağlık yönünden  herhangi bir zarara uğramasının önüne geçilmesi için kurulan kalite yönetim sistemlerinden biridir.

Tüketicilerin Gıda Güvenliği İçin Dikkat Etmeleri Gereken Bazı Konular     

Gıda ürünlerinin son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihlerine bakılarak etiket kontrolü sağlanır. Gıda ambalarında bozulmuş, şişmiş, sızıntı yapmış, delinmiş ürünler satın alınmamalıdır.

Taze sebze ve meyveler hariç, açıkta satılan ambalajsız besinler satın alınmamalıdır. Mutfak hijyeninde, buzdolabı ısı derecesine, dondurulmuş çözündürülmüş ürünlere, gıdanın risklerine ve konulan saklama kaplarına kadar birçok hususta gıda güvenliğine dikkat edilmelidir.

Satın alınan ürünler, etiketlerinde yazılı olan uygun ısı derecesinde saklanmalı ve son tüketim tarihine kadar kullanılmalıdır. Gıda ürünleri yüksek sıcaklık, nem, ışık ve havayla teması olan ortamlarda çok çabuk (hatta son tüketim tarihinden önce) bozulabilirler. Almış olduğunuz gıda ürünlerini ambalajında veya kapalı bir saklama kabında, herhangi bir bulaşma olmasını engelleyerek korumalısınız. Buzdolabına gıda ürünü koyarken de mutlaka havayla temasını kesen bir kapak veya gıdaya uygun örtülerle sarınız.

Çiğ et, yumurta gibi ürünlere dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayınız. Mutfak tezgahlarını her zaman temiz ve kuru tutunuz. 

 

GekoO’da Gıda Güvenliği Nasıl Sağlanır ?

İşletmemizde hammadde alımından son ürüne kadar tüm aşamalarda hijyen ve kalite standartlarına göre ürün alımı ve işleyişi hakimdir.

Kalite kontrolleri yapılan hammaddeler, nem ve ısı kontrolleri yapılan soğuk odamızda ilk giren -ilk çıkar kuralına göre depolanır. Ürün işleme ve paketleme aşamaları denetimli olup, günlük kayıtlar tutulur. 

Üretimde hijyen ve organik üretim konularında eğitim almış personellerimiz çalışmaktadır. Üretim süreci boyunca gıda mühendisimiz liderliğinde ekibimiz bir gıda teknikerimizin denetiminde çalışır ve tüm ürünlerimiz kalite kontrolden geçerek sevkiyata hazır hale gelir. 

GekoO'da hijyen ve temizlik kurallarına çok dikkat edilir. Üretimde özel elbise, bone, galoş, kolluk ve maske kullanmak zorunludur. Üretim personelimiz, üretim alanı girişinde bulunan hijyen bariyerinde ellerini su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkayıp, gıdaya uygun alkol bazlı el dezenfektanı ile ellerini dezenfekte etmektedirler.

İşletmemizde organik ürün işleme esaslarına uygun temizlik malzemeleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda UV dezenfeksiyon cihazımız da uygun bölüm ve ortamlarda hijyen sağlanmaktadır.

Ürünlerimizi pişerken fırınlama aşamasında yaklaşık 120 -140 ̊C sıcaklıklarda pişirme ve 80 -100 ̊C kurutma yaparak gıda güvenliğini olumsuz etkileyen bir çok bakterinin ve virüslerin dirençli olmadığı bu sıcaklıklarda bu mikroorganizmalar etkisiz hale getirilmektedir.

Ürünlerimizin üretim ve ürünlerin dolum/paketleme aşamalarında çalışanlarımız gıdayla temas etmemekte bunun için steril eldiven kullanmaktadırlar.

Gıda ile temas eden ambalajlarımız bizim kadar titiz, uluslararası hijyen ve kalite sertifikaları bulunan ambalaj üreticimiz tarafından tedarik edilmektedir.

Üretimden önce ve sonra tüm alet ve ekipmanların uygun temizliği yapılmaktadır.

Üretim alanımız her üretimden sonra temizlenmektedir. Tüm kapı kolları, priz ve anahtarlar uygun temizlik malzemeleriyle temizlenmektedir.

Ham madde girişlerinde görevli kişiler tarafından ürünler depomuza alınmakta, gelen ürünlerin türüne göre ambalajları dezenfekte edilmekte ya da en az 72 saat kullanım öncesi bekletilmektedir.

Kargo teslimatı ve benzeri durumlarda teslimat işlemi dış ünitelerde yapılmakta, gelen kargolarda hijyen ve güvenlik kuralları uygulanmaktadır. 

 

Etiketler: gıda güvenliği
Mart 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR