Organik Mercimekli Köfte

Mercimekli Köfte

 

GekoO Organik Bakliyatlarla Mercimekli Köfte

 

Çocuklarımıza bol miktarda vitaminli yiyecekler yedirmek isteriz. Yeşilliklerde ise çok zorlanırız. Damak tatlarının gelişmesini sağlayacak, bol vitaminli ve lezzetli bir yemektir mercimekli köfte. 

Ekşi, acı tatlar lezzetli olduğu kadar çok da sağlıklıdır. Erken dönemde çocukların bu tatlara alışmaları için yemeklere çok hafif acı biber eklemek iştahlarını da bir hayli açar. Kimyon, sindirim için çok yardımcıdır. Karabiber, bağışıklık sistemini güçlendirir.  Yeşilliklerde bol miktarda C vitamini, bakliyatlarda protein, vitamin ve mineral bulunur.

Kırmızı Mercimek; protein, folik asit, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, lif besin değerlerinden yüksektir. Glisemik indeksi ise oldukça düşüktür.

Bulgur; çok besleyicidir. B vitamini ve demir ve kalsiyum, liften zengindir.

Mercimekli köfte yaptığımızda çocuklar birçok besindeki değerli vitamin ve mineralleri toptan almış olur. Köfteleri kıvırcık ve marula dürüm yapıp, sararsak hem oyunlaştırmış, hem de C vitaminini artırmış oluruz.

GekoO Organik Bakliyatlar, yerli tohum, GDO'suz, ışınlanmamıştır. Yetiştirildikleri bölgenin bereketli topraklarının lezzetini alır. Mutfakta GekoO ürünleri kullandığınızda yemekleriniz her zamankinden daha lezzetli olacaktır.   

 

Mercimekli Köftenin Yapılışı:

 

Malzemeler:

- 1 su bardağı GekoO Kırmızı Mercimek

- 1 su bardağı GekoO İnce Köftelik Bulgur

- 1 büyük kuru soğan (1-2 diş sarımsak arzuya göre eklenebilir)

- 2 kaşık domates salçası, yarım kaşık biber salçası

- Zeytinyağı

- Yeşillikler: Maydanoz, Dereotu, Taze Nane, Yeşil Soğan, Kuzu Kulağı, Roka

- Baharatlar: Kimyon, Karabiber, Kırmızı toz biber, tuz

Sos İçin: Nar Ekşisi, limon suyu, zeytinyağı, isot biber

Kırmızı mercimeği ayıklayıp, yıkadıktan sonra üzeri 2 parmak su geçecek şekilde su koyup kaynatıyoruz. Mercimekler yumuşayınca ocağın altını kapatıp, ince bulguru üzerine döküp karıştırıp dinlenmeye bırakıyoruz.

(Uyarı: Ocağınızın alevi ve tencerenizin tipine göre su miktarı az veya fazla gelebilir. mercimek için su az gelirse sıcak su ekleyerek bulamaç kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Daha sulu bir mercimeğimiz olursa ince bulgurdan biraz daha fazla ekleyebiliriz. Mercimek-bulgur karışımının çok cıvık olmamasına dikkat edin.)

Kuru soğanı ince ince doğrayıp 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile hafif kavurup, salçayı ekliyoruz. 1-2 dakika hafifçe kavurup altını kapatıyoruz. Bu aşamada 1-2 diş sarımsağı da ince ince doğrayıp ekleyebilirsiniz.

Mercimeklerin suyu ve sıcaklığı ile bulgur yumuşayınca bir çay kaşığı kimyon, çay kaşığının burnu ile kırmızı toz acı biber, karabiber ve tuz ekleyip iyice karıştırıyoruz. En son salçalı-soğanımızı ve 4 kaşık soğuk zeytinyağımızı ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Bu aşamada isteğe göre ekstra tuz-biber eklenebilir. Harcımız dinlenirken yeşilliklerimizi hazırlama başlıyoruz.

Yeşillikler aşamasını vitamini kaçmasın diye en son aşamaya bırakıyoruz. Çünkü, C vitamini kolay okside olan bir vitamin. Yeşilliklerimiz yıkayıp ince ince kıyıyoruz. 

Hepsini mercimekli-bulgurlu harcımıza katarak hafifçe karıştırıp, elimizde şekil vermeye başlıyoruz.

 

Sosun Yapılışı:

 

Bir limonun suyu, nar ekşisi, yarım çay kaşığı isot biberini karıştırıyoruz. Köfteleri yerken bu sosa bandırmak lezzeti bir hayli artırıyor. nar ekşiniz yoksa limon suyunu direkt mercimekli köftenin yapım aşamasında ekleyebilirsiniz.



   

 


Etiketler: mercimekli köfte, sağlıklı yemekler, sağlıklı mutfak, sağlıklı beslenme, çocuk beslenmesi
Ocak 30, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR